coolebendepiramide.jpg

home | about me ... | about my friends... | ben ermee bezig | pictures of me! | nog e paar fotokes | ben er ng mee bezig | funny! | ben ermee bezig | ben er ook ng mee bezig

ben ermee bezig

dwarsfluit is dus een blaasinstrument die ik bespeel tijdens mijn vrije tijd.

Oorspronkelijk was de  dwarsfluit een houten blaasinstrument. "Dwars" duidt op de houding van de fluit tijdens het blazen.
De meeste dwarsfluiten zijn van metaal gemaakt, gewoonlijk zilver. Vroeger werden ze van hout gemaakt, vandaar dat ze ingedeeld zijn bij de houtblazers. De dwarsfluit wordt bespeeld door over het mondstuk heen te blazen. Zo ontstaat een toon.
Kleppen zorgen ervoor dat de gaten, die in de buis van het instrument zijn geboord, afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken.
Het instrument heeft een warme, heldere klank. Naast de piccolo, is de dwarsfluit het enige instrument in het orkest dat op deze manier bespeeld wordt.

De moderne fluit werd na 1832 door de Duitse instrumentenmaker Theobald Boehm ontwikkeld. Om een zuivere toon te krijgen rekende hij uit waar de openingen moesten komen. Omdat de plaatsingen van de openingen net overeen kwam met de vingerzetting, bedacht hij een ingenieus kleppensysteem. Werden voorheen fluiten voornamelijk van hout gemaakt, tegenwoordig geeft men de voorkeur aan metaal. Hierdoor is de klank helderder dan van een houten fluit. De fluitfamilie bestaat uit diverse leden, maar de C-fluit of concertfluit is de bekendste. De piccolo is de helft kleiner en klinkt een octaaf hoger. Beide fluiten worden zowel in klassieke- als lichte- en populaire muziek gebruikt.


Hier vind je een foto met wat informatie

Het stemmen van een dwarsfluit wordt gedaan door middel van het uit-trekken van de kop. Allereest moet de dwarsfluit ingespeeld zijn (verwarmd) om de fluit goed te kunnen stemmen. Achter de kop bevindt zich de stemkurk en deze moet precies op de goede plaats zitten om een goede stemming te verkrijgen. Door middel van een wisserpen is de positie van de stemkruk te veranderenDe zuiverheid van een fluit heeft te maken met de scale, dit is de plaatsing en de grootte van de toongaten. Ook van invloed op de zuiverheid is de juiste afstelling van de kleppen.
.

Een dwarsfluit heeft 16 kleppen die door 9 vingers bediend worden. In feite is de klep is een verlenging van de vingertop en om het toongat volledig af te sluiten is het voorzien van polsters. Deze polsters zijn bekleed met vilt en leer en moeten o.a. waterdicht zijn, niet verharden en gelijkmatig afsluiten. De conditie van de polsters en de afregeling van het kleppensysteem is hierbij essentieel.Om met 9 vingers de 16 kleppen te bedienen is er een ingenieus systeem van assen en veertjes aanwezig. De weerstand van deze assen en veertjes kunnen per instrument verschillen, maar zijn door een vakman af te regelen. Belangrijk is dat de vering van de kleppen in ieder geval gelijkmatig is.Op de kop van een metalen dwarsfluit bevindt zich de lipplaat of mondplaat, een houten dwarsfluit heeft geen lipplaat. Door een juiste blaastechniek (embouchure) stroomt de lucht in de buis en afhankelijk van de afdichting van de buis d.m.v. de kleppen klinkt er een toon. Om hogere tonen te verkrijgen is er een andere ‘overblaas’ techniek nodig. Sommige fluitisten kiezen een ‘andere’ kop afhankelijk van hun voorkeur.
De fluit behoort tot de alleroudste instrumenten, die er zijn. Toch weet men niet precies, hoe oud de dwarsfluit is, en waar ze voor het eerst voorkwam. Dit komt voor een deel omdat er weinig fluiten uit de tijd voor onze jaartelling bewaard zijn gebleven, omdat ze van vergankelijk materiaal werden gemaakt (hout, riet, been) en voor een ander deel omdat men op de oude afbeeldingen, die men uit die tijd gevonden heeft, niet precies kan zien of het wel om een echte fluit gaat.
De fluitjes uit de prehistorische periode waren voornamelijk lokfluitjes. Een opmerkelijk exemplaar uit het magdalénien, de cultuur van de rendierjagers van voor de ijstijd, dateert van ca. 11.000 v. Chr.

 
De oudste dwarsfluit die men gevonden heeft komt uit de steentijd. Die dwarsfluit was van bot gemaakt. De fluit werd gebruikt om vijanden en boze geesten weg te jagen. Hij werd waarschijnlijk ook gebruikt om signalen door te geven. Ze werden verder ook gebruikt bij de jacht.
Hieronder zie je een afbeelding van het blaasgat van een dwarsfluit.

Hier zie je nog een afbeelding van een dwarsfluit zodat er zeker geen misverstanden kunnen zijn.

Hiernaast zie je een gewone dwarsfluit en ernaast een piccolo,ook een soort dwarsfluit die de helft kleiner is(zie 2de blok tekst)

volgende pagina

Bedankt voor het bezoekje op mijn site!!!